Srpen

Kosatec sibiřský


Kosatec sibiřský  je vytrvalá bylina z čeledi kosatcovitých , která roste v Evropě, mírných oblastech Asie a roztroušeně i v České republice. Na území České republiky je chráněná; patří do kategorie silně ohrožený druh. Kosatec sibiřský může dosahovat až výšky 100 cm, je to bylina, která roste v trsech. Listy jsou úzké a dlouhé, stonek dutý a okrouhlého tvaru. Květy jsou světle až tmavě modrofialové, ale jejich vnitřní část je světlejší s tmavším žilkováním. Kvetou v květnu a v červnu typicky na vlhkých až mokřadních loukách, které jsou v jarním období zaplaveny a nejsou koseny, proto roste na neudržovaných loukách. Celá rostlina je jedovatá.Kosatec sibiřský je charakteristickým zástupcem bezkolencových luk patřící v Česku mezi ohrožené druhy – v červeném seznamu zařazen do kategorie  Tato rostlina se dá použít a využívá se pro kořenové čističky odpadních vod. Nicméně v Česku se jedná o chráněný druh a na jeho použití by mělo být vydáno patřičné povolení. V roce 2010 se stal německou Rostlinou roku.

Takto píše Wikipedie.


Právě mokřadní louky na Brdech a zvláště u Padrťských rybníků jsou pro jejich růst ideálním místem. V České republice asi nejlepším. 
Mokřadní louka u Padrťských rybníků
Pohled na mokřadní keře, zeleň daleko vzadu je bývalá dopadová plocha střelnice Padrť. Ve své době byla střelnice jedna z nejmodernějších, terče pro dělostřeleckou palbu byly elektricky ovládány z řídící věže a některé pojízdné terče byly taženy lany přes kladky ze strojovny, která byla nad hrází Dolejšího Padrťského rybníku.
Právě vliv armády se nakonec zapsal i do rozšíření a množení kosatců sibiřských. 
Kosatce nesnáší sečení, když se louka poseče před dozráním semen, již znovu plodit nestihnou. Celé louce tak chybí semena na další rok. A když je přejela těžká vojenská technika, tak snad plodit dokázaly? Samozřejmě, že ne. Pásy obrněných vozidel se ale dostávaly až pod půdu a rozsekaly hlízy kosatců na spoustu kousků. Ty rozházely do okolí. Mnoho jich mělo štěstí a padly na tankem obnaženou zeminu a příští rok vyrostly. Kosatce se totiž mohou rozmnožovat i tímto způsobem.
Kosatce nejvíce ocení sečení jednou za několik let, pozdní kosení či obsekání jednotlivých trsů. Proto CHKO Brdy nechává zdejší louky sekat postupně, každý rok kousek.
Kosatce zdobí Brdy dvakrát, poprvé v květnu a červnu, když zelená pláň zmodrá záplavou květů, které můžeme obdivovat několik týdnů, Podruhé na podzim, kdy rozpukají jejich dřevnaté tobolky a vypustí do světa semínka pro další generaci.
Rozpuklé tobolky kosatce sibiřského
 Dokvétající kosatce, tobolky se semeny jsou dobře viditelné
Tobolky krášlí louky výrazně déle něž li květy. Můžeme je vidět i když krajinu pokryje sníh.
Tobolka si razí cestu z květu
Motýl na dokvétajícím kosatci, vedle jsou viditelné tobolky.
Typické žilkování květu.

Tímto krasavcem končí dnešní brdské toulky za kosatci sibiřskými. Hezké chvíle v letní přírodě Vám přeje redakce blogu: 

BRDOLOG


**************************************************************


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Pegasus - Y - radiolokační stanice na vrcholu Prahy. /Co zbylo..../

Florián

Bílá skála.