Září

Zámek Dobříš


Francouzský park



Vstup do zámku

V loňském roce jsme navštívili zámek Dobříš v reportáži z vnitřních prostor. Francouzský park byl bohužel v rozsáhlé rekonstrukci nepřístupný. Slíbili jsme našim návštěvníkům, že po dokončení úprav francouzský park navštívíme. Dnes tedy slib plníme.


Na zámku v Dobříši na Příbramsku skončila rozsáhlá rekonstrukce francouzského parku. Opraveny jsou opěrné zdi, cesty a závlahový systém, přibyla zeleň a obnovena byla i sochařská výzdoba. Náklady dosáhly 98 milionů korun, většinu pokryla dotace z EU. Dalších deset milionů nad rámec projektu přidali majitelé z rodiny Colloredo-Mannsfeldů, řekl ČTK ředitel zámku Pavel Krejcárek.
Například opěrné stěny bylo nutné prakticky znovu postavit, protože jejich statický stav byl podle Krejcárka katastrofální. Zrestaurovaná musela být i veškerá zábradlí. Nad rámec projektu se investovalo do mlatových cest, protože původní neměly žádný základ, do exteriérového osvětlení nebo částečně i do závlahy.
Rekonstrukce parku trvala 2,5 roku a podílelo se na ní 11 firem. Projektu však předcházely několikaleté přípravy a ani dnes není definitivně u konce, protože se ještě pracuje na obnovení iluzivní malby na severní stěně oranžerie. Dokončena by měla být příští rok v říjnu.
Do opraveného parku už mohou návštěvníci, otevřený je každý den. Oranžerie je ale zatím nepřístupná. Otevře se až příští rok, ale může se stát, že některá její část bude zprovozněna dřív.
                          

zdroj: pribram.cz
ČTK



Vstup do parku z přízemí zámku
Rekonstrukce francouzského parku vypadá skvěle, ale uvidíme dále.
Bludiště z keřů buxusu je bohužel zatím malé, ale určitě bude doplněno a vyroste.
Téměř po padesáti letech byla zprovozněná tato velká fontána a dva bazénky o patro výše.


Levá strana a dole pravá strana parku před zámkem


Květinová výzdoba je fantastická. Begonie, afrikány a kany jsou nádherně sladěny.
Obnovena byla sochařská výzdoba. Bílá budova nahoře je oranžerie, kde se dříve pěstovaly citrusy.
První patro parku, pohled z pravé strany.
 Bazénky i fontána jsou napojeny na uzavřený systém úpravy vody. Technologie je zakopána na druhém podlaží parku.
Zámek z třetího patra parku. 
 Ve francouzském parku původně fungoval důmyslný zavlažovací systém. Voda z nedalekého Huťského rybníku byla přečerpána do nádrže v anglickém parku a čtyřiceti metrovým tunelem pod oranžerií protékala do Héliovy fontány.
 Fontána Heliových koní a nahoře budova oranžerie
Detail fontány Heliových koní.
Právě sem přitékala voda čtyřiceti metrovým tunelem pod oranžerií a odtud samospádem stékala do vodotrysků a fontán v nižších patrech parku.
Boční pohled na hospodářskou budovu zámku.
Nyní je zavlažování celého parku napojeno na dva nové vrty hluboké 50 a 65 metrů, které denně vydají sto kubíků vody. 
Budova oranžerie na posledním patře parku sloužila dříve jako skleník pro pěstování citrusů. Dnes je ještě stále v rekonstrukci.
 Má již novou titan-zinkovou střechu, novou fasádu a nově vydlážděné nádvoří. V jedné třetině oranžerie vznikne atelier věnovaný Krtečkovi a dalším postavičkám Zdeňka Milera. Ve druhé části bude kamenosochařská dílna a ve třetí muzeum vody. 
Oranžerie bude zpřístupněna postupně. První část do tří měsíců. Další příští rok.
Do října 2021 budou pokračovat ještě práce na iluzivní malbě na severní stěně oranžerie.



Zrestaurovaný vstup do zmiňovaného 40 metrového tunelu. Vede pod oranžerií a dá se jím projít i pod Héliovu fontánu. Uvnitř byly opraveny stěny a kamenosochařská výzdoba. Pro veřejnost bude zpřístupněn jenom při mimořádných prohlídkách.
Rukama restaurátorů však prošly nejen vodní prvky, ale hlavně řada pískovcových soch z bohaté parkové výzdoby. Spousta z nich byla neúplná - chyběly různé části/ hlava, prst, ruka či noha/ a tyto části museli restauratéři pracně vyrobit a doplnit.

 Francouzský park na Dobříšském zámku se dá hrdě nazvat českým  Versailles.

****************************************

Na další toulky po Brdech a okolí vás srdečně zve redakce blogu

BRDOLOG

********************************************************************



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Pegasus - Y - radiolokační stanice na vrcholu Prahy. /Co zbylo..../

Florián

Bílá skála.