Listopad

Houby 2020 - část I


 
Troudnatec pásovaný

Houby na Brdech je každoroční téma našeho blogu a není se čemu divit, protože houby jsou brdské vyvrcholení života lesů. Dnes jsme zvolili netradiční úvod tohoto článku, začínáme houbami dřevokaznými. Tento druh hub je převážně nejedlý a asi by velice chutnal červotočům. Jsou předmětem zkoumání a objevují se i jejich léčebné účinky. Hlavní jejich výhoda je, že rostou celoročně a v období kdy nerostou normální houby jsou nádhernou okrasou brdských lesů. Další nádhera je jejich proměna podle počasí. Tyto dřevokazné houby jsou v období sucha takto viditelné. Stačí zapršet a jejich vzhled se úplně změní. 
Spodní troudnatec pásovaný roste vertikálně.

Další dřevokazné houby
Torzo stromu a pařez jsou doslova posety troudnatci pásovanými. V pravém dolním rohu a pod torzem stromu jsou další druhy dřevokazných hub. Vzadu teče rozvodněná Klabava, dříve Padrťský potok.

 Dřevokazné houby rozkládají živé nebo mrtvé dřevo. Nejvíce zástupců pochází z chorošovitých a nelupenatých hub, ale patří sem i několik lupenatých.  Dřevokazné houby způsobují mnoho chorob dřeva, například takzvanou bílou a hnědou hnilobu a mnoho dalších. Většina druhů je nejedlých, ale jsou mezi nimi i jedlé druhy, například sírovec žlutooranžový, různé druhy hlív nebo václavka smrková, která je považována za nebezpečného škůdce hospodářských lesů. V lidských sídlech škodí dřevomorka domácí.

Muchomůrka červená
Je to nejznámější jedovatá houba z čeledi muchomůrkovitých. Fatální otravy jsou vzácností, ale má silné psychotropní účinky. Možná záměna je s velmi podobnou muchomůrkou královskou, která je také jedovatá.
Vyskytuje se hojně, místy velmi hojně. Roste v jehličnatých, převážně smrkových lesích, ale i ve smíšených a listnatých lesích. 
Kromě nepříliš významného obsahu muskarinu, obsahuje muscimol, který způsobuje poruchy vědomí a vyvolává halucinace. 
Muchomůrka červená byla v historii používána k navození stavů opojení nebo halucinací. Bylo však prokázáno, že užívání muchomůrky červené narušuje zdraví a ve vzácných případech vede i ke smrti.
Právě muchomůrka červená dala celému rodu název, neboť byla lidovým prostředkem k zabíjení much (původně muchomorka – od „mořit mouchy“). Klobouk se vymáčel v oslazené vodě nebo oslazeném mléce, případně se namáčel v mléce či vodě a pak posypal cukrem. Mouchy sály z povrchu klobouku sladký roztok i s rozpuštěnými jedy a došlo k jejich omámení, případně úplnému usmrcení.
Slimákům jak se zdá jed muchomůrky nevadí a vesele jí okusují.

Hřib kovář
Hřib kovář, je jedlá houba z čeledi hřibovitých a řadí se mezi barevné a modrající hřiby. Při konzumaci je nutná delší tepelná úprava, poněvadž syrový nebo nedovařený může vyvolat trávicí potíže. Ve starší literatuře bývá oproti stávajícímu názvu prohozen český název hřibu kováře s hřibem kolodějem.  
Klobouk má v průměru 5 – 20 cm, v mládí polokulovitě sklenutý, v dospělosti rozložený až polštářkovitý, nejčastěji tmavohnědý, černohnědý, plavě hnědý nebo olivově hnědý.

Mnohým houbařům se hřib kovář svým vzhledem zdál a zdá strašidelný, proto v němčině obdržel název „hřib čarodějnic“ (Hexen-Röhrling).

V některé literatuře je proto tento hřib uváděn jako za syrova mírně jedovatý. Obecně bývá doporučeno kvalitní tepelné zpracování (20 minut).

Podle aktuálních poznatků se zdá, že případné trávící potíže po požití nedostatečně uvařených kovářů jsou
 způsobeny těžko stravitelnou strukturou této houby, nikoli přítomností jedu – ten totiž houba neobsahuje.

Ryzec smrkový

Ryzec smrkový se na Brdech vyskytuje velice hojně, ale v lese většinou neroste. Nejvíce se nachází podél okrajů cest a silnic. Je to výborná jedlá houba, která se dá zaměnit hlavně z ryzcem pravým a ten je také jedlý. Ryzec smrkový se liší od ryzce pravého tím, že má na klobouku a ve spodu zelená kola a skvrny. Ryzec pravý je nemá a je jednobarevný.



Toto plodnice má náznaky zeleného zabarvení ve středu klobouku.

Ryzců se v Čechách vyskytuje téměř 80 druhů, ale jen 10 je jedlých.



Velmi zvláštní je vlastnost ryzců, po požití pokrmu má člověk oranžovou moč, je to podobné jako po konzumaci červené řepy, kdy je moč červená. Jinak tuto houbu doporučujeme ke sběru, je opravdu výborná. 

..........................................

Zde končí první díl o houbách na Brdech v letošním roce. Vánoční speciál v prosinci uvede druhý díl o houbách a bude se věnovat nové houbě, kterou jsme našli po 50 letech na Brdech poprvé. Dále bude vyhlášena nejkrásnější houba roku 2020. Protože není možnost si prohlédnout pro zrušení minulého blogu starší nejkrásnější houby, bude uvedena soutěž, kde zveřejníme pod čísly nejhezčí houby minulých let. Návštěvníci mohou poslat redakci číslo jedné houby, která se jim bude nejvíce líbit,  hlasování vyhodnotíme a vyhlásíme nejkrásnější super houbu za posledních 10 let na Brdech.

Redakce Blogu Brdolog

************************************************************************
 



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Pegasus - Y - radiolokační stanice na vrcholu Prahy. /Co zbylo..../

Florián

Bílá skála.