Prosinec

 Vánoční speciál

Houby 2020 - část II

Druhou část tohoto tématu začneme uvedením nově nalezené houby v brdských lesích. Po více než padesátiletém houbaření na Brdech jsme zde nalezli poprvé hřib červený.


Hřib červený je teplomilná houba z čeledi hřibovitých. Dříve byl považován za poddruh nebo formu hřibu žlutomasého - babky. V současnosti je hřib červený považován za samostatný druh.

Klobouk dosahuje 35-90 milimetrů. V mládí je sytě, živě až tmavě červený, postupně - především na světlejších stanovištích - bledne až do pleťových odstínů. Povrch má v mládí sametový, později plstnatý.

Hřib červený je v některých krajích vzácný, v jiných hojný. Jde o teplomilný druh, který se vyskytuje v listnatých i jehličnatých lesích, případně na stanovištích ovlivněných činností člověka, jako jsou návsi, parky a hráze rybníků. Preferuje duby a lípy, roste od července do října.


 Houba je jedlá, ale nižší kvality srovnatelná s hřibem žlutomasým - babkou.



Houba je měkká, snadno hnije a chytá plíseň. Na snímku napadá plodnice hniloba od kořene.

Dužnina po poškození modrá až zelená. Tyto houby jsme nasbírali letos začátkem listopadu pod vrcholem Dubina.

...........................................

Letošní rok byl pro houbaře na Brdech velice zvláštní. Z jara dost pršelo, ale jarní houby, kdy jako jeden z prvních roste koncem května hřib kovář, se skoro neobjevily. I začátkem léta bylo dost vláhy a známí nám říkali, vy na těch Brdech musíte mít houbové žně, ale byli na omylu. Po našich mnoholetých zkušenostech můžeme říci i kdyby byly nejideálnější podmínky pro růst hub v posledních 14 dní v červenci a prvních 14 dní v srpnu houby na Brdech zkrátka nerostou. Pár kilometrů vzdušnou čarou na holoubkovských lesích houbařům nestačí košíky, ale na Brdech je půst. 

Houbařská sezóna na Brdech skutečně začala koncem srpna. Na rozdíl od předešlých let vévodil houbám hřib smrkový, který rostl opravdu hojně a ostatní druhy velice řídce. Poslední vlnou hub na Brdech jsou suchohřiby. Po babkách měl přijít jejich nárůst jako poslední houby roku.  Stále nerostly, při poslední návštěvě vrcholu Dubina jsme jich nalézali mnoho, určitě každý na plný koš. Bohužel, mráz je stačil zlikvidovat a poslední vlna hub na Brdech přišla po mnoha letech pozdě.  

 Díky velikým srážkám se ale dařilo i škůdcům hub a tím jsou především plži. Proto je většina plodnic z letošního roku jimi napadená, ale je to příroda a ona to tak zařídila.

Všechny fotografie jsou očíslovány a jak jsme uvedli v první části tématu houby, každý návštěvník má možnost se zapojit do soutěže o  nejkrásnější houbu na Brdech za posledních 10 let. Stačí na konci tohoto článku do sekce komentovat, napsat jedno číslo snímku a redakce blogu vyhlásí po sečtení vašich příspěvků, vítěznou houbu.

 

  Hřib smrkový.

Foto č.1

Foto č.2

Foto č.3

Síla hub

Foto č.4


Foto č.5

Foto č.6

Houby mají až neuvěřitelnou sílu, dokáží prorůst na cestách i asfaltovým povrchem.

Foto č.7


Foto č.8


Foto č.9


Foto č.10


Foto č.11


Foto č.12


Foto č.13


Foto č.14
Tento kapitální kus vybrala redakce blogu jako krále hub pro rok 2020.
Dále budou následovat nejlepší houby z minulých let i z nich je možné hlasovat pro absolutního vítěze.


Foto č.15 


Foto č.16


Foto č.17


Foto č.18


Foto č.19


Foto č.20


Foto č.21


Foto č.22


Foto č.23

Stačí vybrat jeden snímek a číslo napsat do komentáře na konci článku a redakce blogu vyhlásí nejlepší houbu Brd.

.....................................

Vážení čtenáři, přejeme vám klidné prožití nadcházejících svátečních dnů,  
hodně štěstí a hlavně zdraví v příštím roce. 

Redakce blogu Brdolog.


***************************************************************** 



Komentáře

  1. Ahoj nejvíce se mi líbí 17. Je takový netypický. Jarka

    OdpovědětVymazat
  2. Je to hřib smrkový a byl králem hub v roce 2019. Komentáře špatně fungují, čtenáři mě píší, že se na komentování nemohou dostat a posílají mě alespoň čísla nejlepších hub do emailu. Bohužel takto soutěžit asi nepůjde. Bg

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Pegasus - Y - radiolokační stanice na vrcholu Prahy. /Co zbylo..../

Florián

Bílá skála.