Václavka

Vítáme naše věrné čtenáře.

Dnešní článek na blogu rozhodně není o podzimní houbě, která se právě nachází téměř ve všech lesích naší republiky a její přítomnost dává všem houbařům nepříjemnou zprávu, že je pro toto období konec růstu hub.

Václavka, je velice zajímavé místo spjaté s historií a nachází se nedaleko obce Teslíny, která je nejvýše položenou obcí Středočeského kraje /712m.n.m./.


Lesní chata Václavka




Během noci z 29. na 30. dubna 1942 se po průletu britského letounu Handley-Page Halifax pilotovaného Čechoslovákem Leem Anderlem nad chatou Václavka otevřelo osm padáků. Na pěti se snášeli do okupované vlasti českoslovenští parašutisté z výsadku INTRANSITIVE a TIN, další tři nesly kontejnery s vojenským materiálem. Té noci se v Brdech začaly odvíjet příběhy plné hrdinství, obětavosti, ale i zrady. Na jejich konci čekala na čs. vojáky a většinu jejich podporovatelů z řad domácího odboje smrt.




V letadle se nacházeli členové paraskupiny TIN rtn. Ludvík Cupal a rtn. Jaroslav Švarc, kteří byli na území Protektorátu Čechy a Morava vysláni s úkolem odstranit ministra školství a lidové osvěty Emanuela Moravce, coby symbolu zrady a kolaborace. Paraskupina INTRANSITIVE ve složení npor. Václav Kindl, čet. Bohuslav Grabovský a des. Vojtěch Lukaštík měla úkol provádět diverzní činnost v rafinerii minerálních olejů v Kolíně. Před odletem byly parašutistům předány záchytné adresy a dopisy rodinám v protektorátu. To se mnoha jejich blízkým stalo osudné. 



Parašutisté byli vysazeni na lesní louce Lom, asi 800 metrů od chaty Václavka. Přelet britského letadla zachytily služebny německé hlásné služby a protiletadlové obrany a proto bylo zahájeno pátrání po vysazených parašutistech. Členové obou výsadků se však po seskoku již nesešli, ani v rámci svých skupin.


Členové obou skupin se snažili dostat na záchytné adresy, které obdrželi před odletem do vlasti. Německé gestapo pátralo po všech parašutistech a také díky udávání, dopadlo téměř všechny členy výsadku. 


Osud rtn. Švarce dokazuje jejich beznadějnou situaci. Švarc se ukrýval na různých záchytných adresách až do 28. května 1942, kdy odešel do Pravoslavného chrámu sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici v Praze. Zde se setkal s dalšími parašutisty, kteří zde nalezli úkryt - npor. Adolfem Opálkou, rtm. Josefem Valčíkem, rtm. Janem Kubišem, rtm. Josefem Gabčíkem, čet. Josefem Bubílkem a čet. Janem Hrubým. Po zradě Karla Čurdy byl úkryt vyzrazen, dne 18. června 1942 obklíčen příslušníky okupačních ozbrojených složek a po několika hodinovém boji proti mnohonásobné přesile zahynulo všech sedm parašutistů. Rtn. Švarc v bezvýchodné situaci ukončil svůj život v chrámové kryptě požitím jedu a ranou z pistole. 


Za poskytnutou pomoc a přístřeší postihly represe ze strany německé okupační moci téměř všechny podporovatele parašutistů, a to včetně jejich rodin. Všichni byli nemilosrdně popraveni. 


Až půjdete objevovat krásnou krajinu Brd vzpomeňte prosím, také na hrdinství našich předků, kteří položili své životy za svobodu naší vlasti.



++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


Krásné  toulky nádhernou podzimní přírodou, Vám přeje redakce blogu 
Brdolog.


******************************************************************************



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Pegasus - Y - radiolokační stanice na vrcholu Prahy. /Co zbylo..../

Florián

Bílá skála.