Bobři na Brdech

 Dolní rybník ve Skořicích.

Vítáme naše čtenáře po delší odmlce, bohužel zdravotní stav nám znemožnil, abychom  plynule pokračovali v informacích z našich Brd. Doufáme, že již bude vše v pořádku a blog bude pokračovat jako dříve.

Začínáme opravdu velice zajímavým tématem a tím jsou:  Bobři na Brdech !!!! Nikdy by nás za více než 50 let poznávání brdských hvozdů nenapadlo, že se zde s těmito chráněnými živočichy a jejich činností setkáme. Asi i zde platí přísloví, nikdy neříkej nikdy.

Při naší první návštěvě po uzdravení jsme zvolili Skořické rybníky, které se nacházejí na stejnojmenném potoce tekoucím pod touto obcí v CHKO Brdy. Rybníky jsou zde dva a to Horní a Dolní. Naše procházka začala na hrázi Horního rybníka.

Po hrázi jsme přešli po můstku přepad Skořického potoka.

Přešli jsme lávku a pokračovali po hrázi Horního rybníka. Bylo krásné předjarní počasí a vůbec jsme netušili co nás po pár metrech procházky čeká. Při pohledu pod hráz jsme byli překvapeni, že strom na břehu Dolního rybníka byl jakoby ořezán a pod ním ležely poměrně veliké dřevěné hobliny.

Zašli jsme blíž dolu ke stromům.

Nemohli jsme uvěřit co vidíme, to je opravdu práce bobrů!!!

Vedlejší strom se jim již podařil porazit.

Detail bobří práce. Takže je stoprocentně jisté, že i když byli bobři u nás vyhubeni, jsou zpět a ještě k tomu na Brdech !!

Bobr evropský je druhým největším hlodavcem na světě, dorůstá  metr délky a váží až 30 kg. Tento zavalitý hlodavec je zcela přizpůsoben životu ve vodě. Buduje soustavy kanálů, nor a bobřích hrází. jeho potravu tvoří větvičky, lýko a různé byliny. Tělo má prorostlé velmi hustou černohnědou srstí a díky plovacím blanám, které jsou na zadních končetinách a uzavíratelným nozdrám vydrží pod vodou až 20 minut. Chápavé přední končetiny díky pátému částečně protistojnému prstu usnadňují především stavbu obydlí. Bobr evropský je chráněn jako silně ohrožený druh. 

Bobří cesta z Dolního rybníka.

Cesta stoupá na hráz Horního rybníka.

Přes korunu hráze vede do rybníka.

Na protější straně je viditelná opět destrukční činnost bobrů.

Jdeme se podívat na Dolní rybník.


Hráz Dolního rybníka


Zdá se, že zde bobři zatím nepracují


Cesta po hrázi na sluníčku je příjemná, zbývá nám již pár metrů do konce.


Když už jsme si mysleli, že projdeme hráz bez nálezu činnosti bobrů na tomto rybníku, tak jsme objevili opět bobří cestu!!


A další destrukční práce bobrů byla zřetelně viditelná.
                                                                                    

Jako by bobři chtěli svojí činnost zamaskovat v úplném rohu a skrytém místě hráze.

Návrat bobrů do české a moravské krajiny se neobešel bez těžkostí. Bobři svojí činností narušují rybniční hráze, ucpávají koryta vodních toků a likvidují dřeviny. V některých oblastech s citelnými škodami již žádají majitelé ohrožených pozemků o povolení k odstřelu nebo jiné účinné regulace těchto zákonem chráněných hlodavců, bohužel zatím neúspěšně.


Bobr evropský.
 Ilustrační foto. Autor  Beaver Wikipedia. 



Pohledem z hladiny Dolního rybníka na kostel sv. Václava ve Skořicích končí dnešní příspěvek.

Děkujeme za pozornost a na další toulky po Brdech Vás srdečně zve redakce blogu Brdolog.



**********************************************************************************


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Pegasus - Y - radiolokační stanice na vrcholu Prahy. /Co zbylo..../

Florián

Bílá skála.