Leden

Vánoční procházka

 Letošní vánoční shon poznamenaný virem covid 19 sice nebyl tak hektický jako v minulých letech, ale přesto nebylo na škodu opustit městský ruch a vydat se do brdských hvozdů a v klidu se nadýchat čerstvého vzduchu a vyčistit si hlavu. Vydali jsme se opravdu jen na procházku a to z obce Hořice na Starou Horu. Obec Hořice se nachází mezi obcemi Vísky a Číčov na silnici z Mirošova do Rožmitálu pod Třemšínem.

Auto jsme zaparkovali na konci obce. Byla hustá mlha a teplota mínus 1°C, vítr foukal mírně od severozápadu.

  Stoupali jsme po silnici, vlevo jsme měli les a vpravo zamlžené louky Na Planinách. Díky husté mlze a mrazu byly stromy krásně ojíněné.

Po pár stech metrech odbočuje doprava cyklostezka a je zde postavené krásné zastřešené turistické sezení. Vzadu v mlze jsou louky Na Planinách.


Stále ještě mrzlo.


 Pohled na sezení v mlze. 

Pokračujeme k cíli.

Kůrovcová mýtina

Posezení u balvanu pod dubem

Cestou jsme minuli tři odbočky doleva, stoupají a došli bychom po 1 km k Trokavecké skále


U cesty jsou poslední zbytky hub

Jako v Mrazíkovi


Trauma bod Stará Hora, zde ale není ještě samotný vrchol, k cíli nám schází 300 metrů. Na úvodní mapce je trauma bod označen červeným křížkem.

Zde je cíl naší dnešní procházky. Ušli jsme 1,5 km a na tomto zalesněném pahorku je vrchol Stará Hora 665 m.n.m. 

Podle pověstí zde stával hrad Číčovců z Číčova, terén však existenci žádné stavby nenaznačuje. Loupeživý rytíř "z Hořic", popravený roku 1512, neměl s touto lokalitou nic společného, pocházel z jiného místa.

Přesně v tomto místě je vrchol Stará Hora, není zde žádná značka a ani kamenné pyramidy, kterými turisté označují nejvyšší bod. Pátrali jsme po celém obvodu pahorku, ale opravdu zde není známka po nějaké stavbě. To ovšem v žádném případě nevylučuje, že zde hrad mohl stát. To by ověřili jedině archeologové, kteří by museli celý prostor prozkoumat a pochopitelně i kopat. Na Brdech známe místa, která po likvidaci budov nejsou ani sto let stará a po budovách není viditelně ani památky, natož po stavbě více než 600 let staré. 

Vrchol Stará Hora je díky mlze téměř neviditelný, ale my díky mlze jsme zažili nádhernou  vánoční brdskou atmosféru. 

.....................................................................



Na další toulky po Brdech vás srdečně zve redakce blogu Brdolog.


***********************************************************************


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Pegasus - Y - radiolokační stanice na vrcholu Prahy. /Co zbylo..../

Florián

Bílá skála.