Cesta na seník U Osmeráka na Bílé skále




 Vítáme naše čtenáře na dalších toulkách po brdských hvozdech. 

Na Brdech se nacházejí dva vrcholy s názvem Bílá skála. První vrchol leží u obce Láz na příbramské straně a je vysoký 721 m.n.m. a druhý se nachází u obce Dobřív na rokycansku a měří 614 m.n.m..  Oba vrcholy určitě navštívíme v dalších toulkách po Brdech, dnes se podíváme na krásný seník, který stojí pod Bílou skálou u obce Dobřív. 

Naše cesta začala brzy z jara, které si na Brdech nechává dlouho na čas. Vyjeli jsme z parkoviště Kolvín ve Skořicích nahoru směrem na Palcíř /725m.n.m./, ale po chvíli jsme odbočili doleva na lesní cestu Vlásenka. Silnice stoupá nahoru, po levé straně míjíme přírodní památku Louky pod Palcířem na vrcholu stoupání je poslední z pásu skal, které se zvedají právě od Palcíře. Následuje mírné klesání a po rovince přijíždíme na kůrovcovou mýtinu.

Přírodní památka Louky pod Palcířem



Poslední pás skal pod Palcířem

Kůrovcová mýtina

Pokračujeme po rovince, mýtinu jsme projeli a cesta nás vede dále lesem. Po mírné zatáčce vpravo vyjíždíme z lesa na velkou křižovatku. Zde lesní cesta Vlásenka končí a přes křižovatku pokračuje lesní cesta Josefka, která vede nádherným údolím Klabavy /Padrťského potoka/, až k zámečku Tři trubky. Hlavní silnice po které odbočujeme doleva vede až do Strašic. V časech Vojenského Újezdu Brdy, zde jezdily kolony vojenské techniky ze strašických kasáren až k Padrťským rybníkům, kde byla nejmodernější tanková střelnice u nás. Zavzpomínal jsem si jak to asi tady vypadalo tenkrát při průjezdu těžké vojenské techniky. 

Křižovatka, zleva končí silnice Vlásenka, kterou jsme přijeli a odbočujeme dolů opět doleva, silnice pokračuje až do Strašic. Nahoru vede silnice k bývalé střelnici na Padrti. Zde jezdily za Vojenského Újezdu Brdy kolony vojenské techniky na střelnici. Vpravo začíná lesní cesta Josefka. 

Pomalu sjíždíme po hlavní silnici z mírného kopečka dolů směrem na Strašice. Asfalt se střídá s kostkami a po pravé zatáčce slyšíme z dálky dunění. Náš elektromotor si jenom vrní, ale co se k nám podle zvuku blížilo nevypadalo ekologicky přívětivě, naopak docela z toho šel strach. A najednou se to z pod kopce vynořilo. Jako kdyby moje předchozí vzpomínky přivolaly staré časy za VÚ Brdy. Proti nám  za hrozného rachotu a čmoudu pomalu stoupala vojenská kolona. Okamžitě jsme odstavili náš stroj do patřičné vzdálenosti vedle silnice.





Když se rozplynul čmoud a rachot se vzdaloval, tak jsme vyjeli na poslední úsek cesty před naším cílem. Za mírného klesání jsme minuli nalevo Bílou skálu, která ovšem ze silnice není vůbec viditelná a myslím si, že stovky cyklistů, kteří tudy projíždějí ani nevědí, že tady nějaká Bílá skála je. Takovým cyklistům říkáme hltači kilometrů. Po několika desítkách metrů odbočujeme prudce doleva na spojku k silnici Záborecká, zde jsme již nedaleko cíle naší cesty. 


Odbočka doleva na spojku k cestě Záborecká.
 
Konečně jsme u cíle dnešní cesty.


Strastiplná cesta stála za to.


Seník U Osmeráka na Bílé skále.



Trám na zavěšení ulovené zvěře.


Tyto kameny se hojně vyskytují kolem cest po celých Brdech. Nejsou to meteority, ale zapečené zbytky
ze stěn při bourání sklářských pecí, kterých bylo ve starých dobách na Brdech mnoho. 


Zde se v zimě krmí zvěř, pro sklad sena sloužil dříve i vnitřek stavení. 




Naklopený pařez slouží pro sůl.


Zajištěné vchodové dveře.


Vnitřek seníku si myslivci upravili svým potřebám. 


V dnešní době není potřeba uvnitř skladovat seno, autem si potřebné množství krmení pokaždé myslivci přivezou.




Tímto snímkem končí dnešní návštěva překrásného seníku pod Bílou skálou.

Na další toulky Vás srdečně zve redakce blogu Brdolog.

Musíme doufat, že zdravotní stav nám umožní opět vydávat příspěvky z našich Brd již pravidelně.


***************************************************************************














 




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Pegasus - Y - radiolokační stanice na vrcholu Prahy. /Co zbylo..../

Florián

Bílá skála.