Kříž pod Březovým vrchem

 


Asi 700 metrů na severovýchod pod Březovým vrchem se nachází dřevěný kříž s obrázkem Svaté Anny. Kříž ještě voní novým lakem, ale celkově toto místo nevypadá, že by vzniklo nedávno. Všemožně jsem pátral v Brdské minulosti, ale nikde o tomto místě není psáno. 

Obrázky na zbytku stromu svědčí, že pocházejí z doby, kdy zde stál ještě vysoký les. Kůrovcová kalamita obnažila mnoho míst a vrcholů v Brdech, čímž vytvořila krásné rozhledy do okolí. Lavička svádí k odpočinku po úmorné cestě v letním horku. 

        
Text na obrázku:

                                                  Anna, matka nejblahoslavenější Panny Marie.

V národě israelském žilo mnoho zbožných a bohabojných žen a jedné z nich se dostalo té milosti, že Prozřetelnost Boží zvolila, aby se stala matkou panenské Rodičky Spasitelovy, Marie. Její jméno bylo Anna, t.j. omilostněná. Po otci pocházela ze starozákonního pokolení Levi, po matce z rodu Davidova. V dospělém věku se zasnoubila z Jáchymem, mužem bohabojným, jenž pocházel rovněž z rodu Davidova a z pokolení Judova, požíval velké vážnosti u lidu. Manželé zachovávali všechna přikázání Boží. Svaté manžely jen jedna věc rmoutila, že neměli dítek. Bezdětné manželství bylo u Israelitů považováno za hanbu. Čím více se blížila doba stáří, tím vroucnější byla jejich modlitba. Čím více mizela všeliká naděje lidská, tím hluší byla jejich pokora, tím větší důvěra v Boha. Důvěra stařičkých manželů se vyplnila a jejich modlitby došly vyslyšení. Bůh obdařil je dceruškou, jíž dali jméno MARIA. Anna přijala děťátko z rukou Božích jako anděla z nebe a věnovala mu nejněžnější mateřskou péči. Šťastní rodiče chovali ji jako zřítelnici svých očí. Po třech letech odvedli ji do Jerusalema a odevzdali kněžím, aby se pod jejich správou učila při chrámu sloužiti Bohu a prospívala cnostmi. Slušelo se zajisté, aby ta, jež se měla státi živým chrámem dávno očekávaného Vykupitele světa, vychována byla při chrámě Hospodinově. Stařičký otec Jáchym zesnul brzo potom v Pánu a za několik let po něm, před zasnoubením Marie Panny svatému Josefovi, dokončila život i světice Anna.

Z knihy NAŠE SVĚTLA, Exerciční dům ve Frýdku  1947.


Obrázek SV.ANNA pomalu zarůstá novými smrčky.
Vlevo pod rámem obrázku je viditelný pravý vrchol Koruny.


Zde je původní kříž, jasný důkaz že toto místo je mnoho desítek let staré.


Nádherný výhled, i kůrovec je nakonec k něčemu dobrý. 
Vzadu nalevo v zeleném poli jsou Strašice.




Strašice teleobjektivem.


Vlevo dva vrcholy Koruny a napravo nejvyšší brdský vrchol Tok.


Uprostřed první vrchol s obnaženými kmeny stromů je Kočka a za ním přes údolí vpravo Kamenná.


Na tomto snímku mě zaujaly v levé části dva stíny stromů, ale je to optický klam, po přiblížení
je vidět, že jsou to výseky v lese.


Vpravo za korunou stromu je vrchol Tok.




Obrázky Sv. Anny nám uzavírají dnešní návštěvu tohoto krásného místa.

Na další toulky po Brdech a okolí Vás srdečně zve redakce blogu Brdolog.


*************************************************************************************************




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Pegasus - Y - radiolokační stanice na vrcholu Prahy. /Co zbylo..../

Florián

Bílá skála.