U poustevníka


Čtvrthodinkou lehké chůze od severního okraje planiny Skelná Huť, se nachází místo zvané U poustevníka. Kráčíš hustými porosty letního lesa ozvučeného jemným bzukotem mušek a najednou - kde se vzalo tu se vzalo - před tebou se zjeví něco, co bys tady ve vysokých Brdech nečekal: jezírko zarostlé květy bělostného leknínu. Jako jezírko vypadá, ve skutečnosti je to rybníček s nevysokou hrází. Nikdo už neví kdo, kdy a proč jej právě v tomhle místě zbudoval. Chybí-li historický údaj, je tu pověst: toto místo obýval kdysi poustevník.


Staří fořti ze Skelné Huti ukazovali ještě stopy základů poustevny opodál jezírka a pověsti přihrávají i staré lesnické mapy. Tento kout se zde uvádí jménem U poustevníka. Vypráví se, že zdejší poustevník, muž vpravdě svatý, se dožil více než sta let a když skonal, rozezněly se samy od sebe zvony až ve vzdáleném Třebsku. A z této obce se pár volů s povozem, sám bez vozky, vydal k zesnulému. To bylo znamení shůry, že poustevník si přál být pohřben právě v Třebsku, což se i stalo.   

/Jan Čáka./


Pohled na hráz.

Pokoušeli jsme se v terénu hledat zbytky základů po poustevně okolo celého jezírka, ale všude je to tak zarostlé, že nebylo po základech ani památky.



Lekníny ještě na jezírku stále rostou.


Vrchol hráze.


Stojící voda v jezírku není pitná a rozhodně nebyla pitná i v dobách, kdy zde žil poustevník. I když musel být tento vpravdě svatý muž tuze odolný, jestliže se živil kořínky rostlin a různým hmyzem, jak bylo u poustevníků zvykem. Při průzkumu okolí jsme nedaleko jezírka objevili studánku s pitnou vodou. 

Planina na protější straně. 

Uprostřed planiny vede pěšina dolů doprava a po 120 metrech se nachází studánka, kam si patrně zdejší poustevník docházel pro pitnou vodu.


V dnešní době je studánka zastřešená.


Poměrně krkolomný přístup je ke studánce kolem kmene smrku.

Studánka Maruška je pečlivě udržovaná a voda křišťálově čistá. 

Ani poustevník, který zde mnoho let žil, si nemohl přát lepší zdroj pitné vody....


A zde končí naše návštěva tajemného místa zvaného U poustevníka pod Skelnou Hutí.

Na další toulky po Brdech Vás srdečně zve redakce blogu Brdolog.


***********************************************************************************




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Pegasus - Y - radiolokační stanice na vrcholu Prahy. /Co zbylo..../

Florián

Bílá skála.