Padrťské rybníky část II

 

Padrť,

/ Perokresba Jana Čáky/, 

se nacházela pod hrází Dolejšího rybníka. Vzadu je viditelný i Hořejší rybník.

Padrť, toto jméno patřilo staré, kdysi železářské obci. Pro turisty a ctitele přírody to však byly především dvě rozsáhlé vodní plochy, jedna těsně navazující na druhou, největší rybníky nejen v Brdech, ale i široko daleko v krajinách na rozhraní středních a západních Čech. Jejich obejití obnáší rovných sedm kilometrů. 

V roce 1753, jak jsme uvedli v první části, bylo na Padrťském potoce pět hamrů, čtyři zkujňovací a jeden cánový, v němž se vyráběly železné pruty pro cvočkařské dílny. 

V době, kdy ještě neexistovala elektřina, byl pro pohon těchto hamrů a ostatních výroben důležitý spád vody z menších rybníků na Padrťském potoce. Dnes se zachovaly čtyři rybníky a to: Výtažník, Šindelka, Gricák a Ledvinka.


Tyto rybníky dnes navštívíme a prohlédneme si, jak se dochovaly.

..............................................................................

Rybník Výtažník.

Pohled z hráze 

Pod hrází je torzo zdi hamru. Zde spodní voda rybníka tlakem vody roztáčela hnací kolo hamru a to pohánělo zařízení uvnitř. Toto je největší pozůstatek zařízení na Padrti. Koryto náhonu pokračuje k dalším rybníkům.

Pohled na hráz.

Rybník Šindelka.


Hráz a náhon vody.


Zbytky zdi u náhonu. Další dvě fotografie jsou naprosto exkluzivní. Jedná se o hřídel hnacího kola kterou jsem nafotil v roce 2017 těsně před její likvidací. 


Hřídel hnacího kola hamru pod rybníkem Šindelka.

Boční pohled. Hřídel byla asi pět metrů dlouhá. Myslím si, že to byla poslední dochovaná hřídel hamrů v této části Brd. Je možné, že správa CHKO Brdy hřídel převezla do některých brdských muzeí, anebo si sní někdo doma prostě zatopil. Dnes již po hřídeli není ani stopy.


Pohled na přítok do rybníka.


Hráz rybníka Šindelka. 
Pod hrází je viditelná zarostlá veliká hromada, jako na mnoha místech vojenských Brd,  to bude buldozerem nahrnutá suť po likvidaci objektu při rozšiřováni vojenské střelnice. Zde se patrně jednalo o zbytky továrny na šindele. 


Zbytky továrny pod rybníkem.

Rybník Gricák.


Stavidlo na hrázi.



Tento rybník, jako jediný nemá pod hrází žádné pozůstatky po využívání spádu vodní hladiny k výrobní činnosti i když zde rozhodně musela být.


Pod hrází u výtoku je taková džungle, že zde stopy po činnosti nelze v žádném případě nalézt.

Rybník Ledvinka.


Název rybníka Ledvinka lze lehce odhalit při pohledu na horní mapku, jeho tvar opravdu připomíná ledvinku.


Stavidlo u hráze.


Pohled na padrťské pláně.

Pod hrází jsou stopy po činnosti velice dobře viditelné.





Prohlédli jsme si všechny čtyři rybníky na padrťském potoce, dnes Klabavě. Na tak malou obec zde byla opravdu veliká pracovní činnost v době, kdy ještě nebyl vynalezen a zaveden elektrický proud.

Jak bylo řečeno úvodem článku, byla na Padrti jedna vysoká pec a bušilo zde pět hamrů.
Dnes jsme navštívili rybníky čtyři, více se jich zde nedochovalo. Jestliže zde bylo pět hamrů, tak nám zákonitě ještě jeden rybník schází. Takže dnešní článek necháváme otevřený pro další pátrání o železářské obci Padrť.............................


Na další toulky po Brdech a okolí Vás srdečně zve redakce blogu Brdolog.


*********************************************************************



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Pegasus - Y - radiolokační stanice na vrcholu Prahy. /Co zbylo..../

Florián

Bílá skála.