Studánka u pramenů Ledného potoka.

 



Brdský Ledný potok má dva hlavní prameny. První pramen na mapce č.1. vytéká těsně u lesní cesty Vlásenka pod Palcířem a druhý pramen č.2. vyvěrá na protějším svahu pod vrcholem Kamenná. Oba přítoky se stékají u cesty Záborecká. Ledný potok dále teče kolem vojenského prostoru Bahna, pod kterým bylo v minulosti uvažováno o zřízení vodní nádrže Ledný, k této stavbě na potoce nakonec nedošlo. Dále Ledný potok klesá a vlévá se do říčky Klabava asi 300 metrů nad obcí Dobřív, ale již ne v Brdech, ale v přírodním parku Trhoň.

Naše dnešní cesta se ale týká studánky u pramenů Ledného potoka na mapce č.2., která leží na svahu pod vrcholem Kamenná. Proč u pramenů? To vám prozradí zanedlouho naše reportáž.


Z lesní cesty Josefka jsme na první křižovatce odbočili doleva na žlutě značenou cestu, vedoucí k vrcholu Kamenná. Po 120 metrech odbočujeme opět vlevo na cestu značenou na mapce čárkami.


Vstup na tuto cestu lze lehce přehlédnout, protože na ní není vjezd z hlavní cesty, pouze nepřerušovaný hluboký příkop a ještě je vše zarostlé vegetací. Při první návštěvě jsme tuto odbočku minuli a museli jsme se vracet.


                                                                                      
Celá lesní cesta je lemovaná zbytky dřevěných ohrádek, chránících vysázené mladé stromky tohoto lesa před zvěří. Je jich ohromné množství. Lesníci je zde nechali volně na hromadách k přírodní likvidaci zetlením.
                                                                              


Hromady zbytků ohrádek jsou v této části lesa v ohromném množství. Okolní stromy odhadujeme na stáří  kolem třiceti let, takže zde tento odpad leží 15 let a ještě minimálně 30 let bude tlít do úplné likvidace,  v lese vznikl, v lese zanikne, ale je to opravdu ohromné množství dřevního materiálu, který je zde opravdu všude. Dříve babky tahaly na topení z lesa klestí a tady je materiálu na topení tuny. Uvidíte na dalších snímcích. Otázka je cena odvozu a dalšího zpracování...  



Zde je pamětník lesa předcházejícího.



Dnešní cíl naší cesty je již viditelný na konci uprostřed.


Studánka u Ledného potoka.



Studánka je pečlivě udržovaná, jako většina brdských studánek.



Voda je pitná a výborná, jenom se musí brát hrnečkem, protože studánka nemá jako některé jiné studánky odtok trubkou, ale pouze přepadem. Odtokovou trubkou se dají krásně naplnit přinesené nádoby, zde se voda musí do nádob přelévat, ale i to stojí zato.


Toto je odtok ze studánky, přímo pod přepadem. Neuvěřitelné množství vody.


Pár metrů pod studánkou teče již Ledný potok plným proudem. Z některých studánek voda jen lehce vytéká a přitékající potůčky zvyšují velikost a sílu potoka. 
¨


Zde již voda teče od samého pramene naplno, ale to není všechno. V mapách je pramen Ledného potoka zakreslen přímo od studánky, jak jsme viděli na tomto a předchozích snímcích.


Ale pozor, zde asi 3 metry pod studánkou vpravo, vyvěrá druhý a opět silný pramen Ledného potoka.

  
 A ještě více vpravo vyvěrá třetí pramen Ledného potoka!!!! Opět to není žádný potůček, ale od začátku velký potok. Všechny tyto prameny se níže stékají a dávají tomuto potoku velikou sílu.

 V tomto místě pod námi, musí být neuvěřitelné množství spodní vody. 
 
Tady je vysvětlení názvu našeho dnešního článku:
 
Studánka u pramenů Ledného potoka.
  


A zde končí naše návštěva tohoto zajímavého místa v brdských hvozdech.

...............................................................................


Na další toulky po Brdech a okolí, vás srdečně zve redakce blogu BRDOLOG.


**********************************************************************************



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Pegasus - Y - radiolokační stanice na vrcholu Prahy. /Co zbylo..../

Florián

Bílá skála.